Ostatnio znowu częściej jem awokado. Naprawdę warto! Pomimo ceny i trudności w znalezieniu ładnego okazu w sklepach. Jest ono źródłem zdrowych tłuszczy roślinnych.
Ma maślany smak, dlatego jest nietypowym owocem. Dzięki niemu można wyczarować naprawdę mnóstwo pysznych potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Moje guacamole jest dosyć gładkiej konsystencji, przez co bardzo ładnie nakłada się je na kanapki lub może służyć jako dip do przekąsek, gęstsze może być świetne w formie sałatki.
Składniki (1 porcja wystarczyła mi na 3 duże kanapki):
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 mała zielona papryka lub 1/2 dużej
- 3 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wydrążamy miąższ awokado za pomocą łyżeczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy. Wszystko wrzucamy do misy blendera. Miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.