Od kilku dni chodził za mną serek topiony. Ale to tak obsesyjnie. A ponieważ od dłuższego czasu choruję i łykam tony leków, sam fakt, że mam na coś ochotę lekko mnie zdziwił. Postanowiłam to wykorzystać. Żeby nie robić tylko zwykłej kanapki z pomidorem postawiłam na makaron. Ale rewelka!
To jeden z tych przepisów, które robicie na cztery osoby a zjadacie w dwójkę z rozkoszą. Lekki, ale sycący, kremowy, aromatyczny sos ze świeżymi warzywami i szczypiorkiem. Mmmm. Dodałam też niewielką ilość piersi z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa, albo nie macie ochoty możecie spokojnie ten element pominąć.
Sos przygotujecie w kilkanaście minut i zapewniam Was, że będzie Wam smakować. Do tego wszystkiego ślicznie wygląda. Nic tylko jeść.
Serdecznie polecam!
Szybki makaron z sosem z serka topionego:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 200 gramów małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- 1 długi serek topiony
- 1 kostka rosołowa drobiowa /może być warzywna, albo pominąć
- 3/4 szklanki wody
- sól
- świeżo mielony pieprz
- makaron bezglutenowy
- pęczek szczypiorku
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulę pokroić w piórka, pierś w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę. Lekko posolić. Dodać pieczarki i nie mieszać. Mieszanie sprawia, że puszczają wodę. Dopiero jak się ładnie zarumienią możemy mieszać. Dodać masło. Następnie dodać pierś z kurczaka i przesmażyć. Całość zalać wodą i dodać kostkę. Gotować chwilę, dodać serek topiony i dokładnie rozmieszać. Pozostawić na ogniu aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować dalej, aż sos będzie gęsty i jedwabisty. Szczypior pokroić drobno i dodać do sosu. Do całości dodać również 1 łyżkę wody z gotowania makaronu i ugotowany makaron. Wymieszać dokładnie i podawać.
Smacznego!