Truskawki z imbirem, to połączenie klasyczne wręcz kultowe. Słodycz truskawek idealnie komponuje się z ostrością imbiru równocześnie podbijając wzajemnie swoje smaki. Nie mogłam tak tego zostawić. Musiał powstać chłodnik.
Chłodniki są super. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i dają nam upragnione orzeźwienie. Pewnie większość z Was kojarzy chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewkami. Jasne, ta wersja jest super smaczna, ale czasem warto złamać schematy i spróbować czegoś całkiem innego. Chłodnik truskawkowy z imbirem jest bardzo nieoczywisty. Słodki w smaku, ale z nutką ostrości i intrygującego aromatu. Orzeźwiający, a zarazem sycący.
Bardzo Wam polecam ten przepis, na upalne dni idealny!
Chłodnik truskawkowy z imbirem:
- 550 gramów truskawek
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
Truskawki umyć i obrać. Połączyć z imbirem i cukrem. Zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki i chłodzić przez około godzinę. Podawać z miętą, lub serem kozim.
Smacznego!