Bób z boczkiem. Klasyka gatunku. Pyszne, szybkie i bardzo satysfakcjonujące danie. Dowód na to, że czasem lepiej nie kombinować tylko iść prosto, drogą smaku i komfortu. Pyszności. Danie, które powinno lądować na każdym stole chociaż raz w tygodniu, póki jest bób.
Nie wiem dlaczego, ale myśląc o bobie z boczkiem i czosnkiem na myśl przychodzi mi jajecznica na boczku. Chyba w grę wchodzi tutaj idealne połączenie smaków. Tak samo jak dla jajek, tak i dla bobu, boczek jest parą doskonałą. Poza tym, żeby przygotować to smakowite danie wystarczą trzy główne składniki: bób, boczek i czosnek. Czego chcieć więcej? Proste jak drut, a jakie dobre.
To takie danie z serii comfort food, jedzenia, które sprawia, że czujemy się swobodnie i lekko. Jedzenia, które nas rozluźnia, przy którym nabieramy dobrego nastroju i które zdecydowanie nie jest wyszukane i wytworne. Nie może takie być, bo właśnie w jego prostocie tkwi cała siła.
Moim zdaniem bób z boczkiem i czosnkiem może spełniać rolę dania głównego, ale także może być doskonałą przystawką, warzywkiem. Dzięki cudnemu jaskrawemu kolorowi przyciągnie nawet największych niejadków. Choć moim zdaniem, kolor zadziała w drugiej kolejności, pierwszy skutecznym okaże się aromat... Boczek z czosnkiem..czy ktoś wie jak to działa? Na mnie działa ekspresowo..! I zawsze skutecznie.
Bardzo bardzo polecam!
Bób z boczkiem i czosnkiem:
- 500 gramów ugotowanego i obranego bobu
- 50 gramów wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na niedużym ogniu, aż się zarumieni, zaś tłuszczyk się wytopi. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodać ugotowany i obrany bób. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem do połączenia smaków. Posolić i popieprzyć do smaku.
Smacznego!