Dawno mnie tutaj nie było… Pochłonęła mnie praca i piękna wakacyjna pogoda. Najwyższy czas zdmuchnąć kurz z garnków i talerzy i coś ugotować! To zielone curry z groszkiem i ziemniakami, a inaczej Aloo matar curry, to kolejna wariacja na temat kuchni indyjskiej. Im chłodniej na zewnątrz, tym więcej ostrości w moich potrawach i tego typu curry jakoś częściej zaczynają gościć na moim stole. Przyznaję, że lista składników znowu jest długa. Wystarczy, że raz zaopatrzycie się w te przyprawy, a gwarantuję, że każdy indyjski przepis z mojego bloga nie będzie już taki straszny. ;)
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 250 g groszku
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 zielone chili
- garam masala
- kurkuma
- kolendra w proszku
- zielony kardamon
- kminek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wlewamy jogurt. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno posiekany korzeń imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy na 15 minut.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy 1 łyżeczkę kminku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekane chili. Następnie wsypujemy marynowane ziemniaki. Całość smażymy ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Jeśli używamy groszku mrożonego, należy go ugotować i zblendować z dodatkiem wody z gotowania. Można użyć również groszku z puszki. Zblendowaną masę wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, 2 ziarna kardamonu i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy do momentu aż sos osiągnie kremową konsystencję. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje, można rozcieńczyć go wodą lub mlekiem.
Curry podajemy z ryżem lub indyjskimi chlebkami.