Święta Wielkanocne tuż tuż. Pichcimy, gotujemy, pieczemy, wędzimy. Nie mamy wolnej chwili na odpoczynek, jedynie zdrowy koktajl pomiędzy naszą robotą ma pierwszeństwo :) A dziś proponujemy Wam przepyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy. Zróbcie go z nami!
Składniki na standardową podłużną blaszkę do pieczenia ciast:
- 250g ugotowanej ciecierzycy polecamy ze sklepu ymt24
- 50g słonecznik łuskanego
- 2 cebule
- 3/4 pora
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki węgierskiej słodkiej w proszku polecamy TheSpiceShop
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka curry indyjskiego polecamy TheSpiceShop
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj
- sól morska
- pieprz czarny
Wykonanie:
Kmin rzymski podpraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu. Cebulę i pora obierz, drobno pokrój, marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę razem z porem. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smaż, cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszaj, żeby składniki się połączyły, ściągnij z ognia. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Zmiksuj składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo-pomidorowy i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do wysmarowanej olejem foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz ok. 55 minut. Zostaw w formie do wystygnięcia, a następnie przełóż na talerz.
Smacznego!