Choć fanką grzybów raczej nie jestem, to pieczarki od czasu do czasu goszczą w mojej kuchni.
Składniki:400 g pieczarek
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
400 g ziemniaków
700 ml wody
sól, pieprz do smaku
listek laurowy
łyżka oleju kokosowego do smażenia
Wykonanie:W garnku rozgrzej olej. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć do garnka (możesz od razu posolić). Smaż do momentu, aż lekko się przyrumieni. Pieczarki pokrój w plasterki i dorzuć do cebuli.
Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i pieczarek, przypraw i przez chwilę, często mieszając, podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj wodę, listek laurowy i gotuj przez ok 20-30 min pod przykryciem. Wyjmij listek laurowy, zmiksuj zupę na krem. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
Smacznego!