Bardzo po polsku - cebula, kapusta, fasola, ukryta marchewka, wszystko spowite sosem pomidorowym. Sprawa jest prosta: jeśli chcesz zrobić obiad, przy którym robotę przejmie piekarnik - piecz zapiekankę, ewentualnie (lub razem z nią) pieczone warzywa. Jeśli zapiekanka zawiera w sobie fasolę otrzymuje już na wstępie +100 punktów do wegańskości i nurtu "zrób to z fasoli".
Nie wiesz, co przygotować na święta? Na pewno fasolę!
Jeszcze jej nie namoczyłeś fasoli? Na co czekasz? Ruchy, ruchy, szybciutko, przecież pieczesz przepyszną zapiekankę!
TIP: jeśli wiesz, że nie będzie Ci się chciało/nie będzie czasu przygotowywać któregoś dnia obiadu lub wrócisz późno z pracy/szkoły/uczelni, to warto (bardzo!) upiec podwójną ilość i przechowywać w lodówce na tzw. "nagłe wypadki".
Pieczona fasola w pomidorach, kapuście i cebuli
- 25dag białej drobnej fasoli (około 1 1/3 szkl.) + woda
- 1/2 główki niewielkiej kapusty - 70dag
- 3 spore cebule
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego (3/4 szkl.)
- 3/4 szklanki wody
- 2 spore marchewki
- 1 łyżeczka estragonu
- po 2/3 łyżeczki papryki słodkiej i chilli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- Fasolę płuczemy wieczorem i zalewamy wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin.
- Doprowadzamy do wrzenia fasolę i gotujemy przez 20 minut, zdejmując pojawiającą się pianę, a w międzyczasie kroimy cebule w drobną kostkę i wrzucamy do suchego garnka. "Prażymy" je pod przykryciem na małym ogniu przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając.
- W trakcie kroimy kapustę bardzo cienko i dodajemy potem do cebuli. Trzymamy całość na małym ogniu przez około 5 minut, ewentualnie dolewając trochę wody, a potem wyłączamy i odkrywamy. Rozgrzewamy piekarnik na 180*C.
- Dorzucamy ugotowaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wodę i ścieramy doń marchewki na dużych oczkach tarki. Mieszamy całość i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Pieczemy przez 25-30 minut i wyjmujemy. Nakładamy sobie porcję... ewentualnie kilka naraz.