Obiecaliśmy ostatnio, że wrzucimy przepis na pieczarki z soczewicą, które pokazywaliśmy w niedzielnym fotomiksie (
klik). Tego typu dania jemy bardzo często (a w kamperze praktycznie cały czas), więc spokojnie możemy polecić je każdemu miłośnikowi pieczarek, szpinaku oraz soczewicy (choć można zamiast niej użyć także fasoli lub ciecierzycy). Zatem do dzieła:
Składniki:- 500g pieczarek;
- szklanka ugotowanej wcześniej soczewicy;
- 500ml passaty pomidorowej;
- 2 cebule;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 2 garście świeżych liści szpinaku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sol, pieprz, ostra mielona papryka, słodka mielona papryka;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
- suszone oregano i bazylia.
Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki (lub w kostkę, w sumie to nie ma znaczenia) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy, passatę pomidorową oraz soczewicę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i dusimy kilka minut. Pod sam koniec dodajemy pokrojone (nie za drobno) liście szpinaku i dusimy kolejne 5 minut. Zajadamy z ziemniakami, makaronem, ryżem, chlebem...jak kto lubi :)
Przypominamy kilka innych ulubionych dań tego typu, w których królują pomidory, szpinak i strączki :)
Smacznego!