Rośliny strączkowe to bardzo wartościowe, lecz niestety często pomijane na tradycyjnym polskim stole produkty. Zawierają mnóstwo białka, witamin, składników mineralnych, a zatem całą masę składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, budowania i regulacji tkanek, narządów, czy hormonów.
Zupa z fasoli to energetyczne i rozgrzewające danie.
składniki:
2 szklanki namoczonej fasoli kidney
puszka pomidorów
1 papryka czerwona
2 ziemniaki
1 łyżeczka pasty kurkumowej* lub 1 i ½ suszonej
Ok. 1 ½ litra wody
tymianek, bazylia, pieprz, sól
Namoczoną fasolę ugotować na małym ogniu. Paprykę i ziemniaki skropić oliwą i piec ok. 15 minut w 150 st. Do fasoli dołożyć kurkumę, pomidory i upieczone warzywa oraz dolać wody. Doprawić do smaku. Pogotować jeszcze chwilę i zmiksować na krem.