Zupa ze słodką dynią, chili i ciecierzycą sprawdzi się jako rozgrzewająca danie podczas jesiennej szarugi. Zupa ma smak pikantną – słodki. Taka kombinacja nadaję przepysznego smaku który jest złagodzony mleczkiem kokosowym i ciecierzycą. Zupa na pewno jest odżywcza. Zawiera ona bowiem pomarańczowe warzywa czyli warzywa bogate w beta-karoten. Chilli które zawiera fitoskładnik w postaci kapsaicyny i ciecierzycę roślinę strączkową zawierającą witaminy, minerały a także niekompletne białka jak również i błonnik.
3-4 szklanki wody
1 mała słodka dynia
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 lub pół czerwonej chili ( lub według uznania)
1 średnia marchewka
około 1/4 łyżeczki cynamonu
około 1 łyżeczki startego imbiru
około 1 łyżki curry
2 łyżeczki syropu klonowego
Odrobina pieprzu cayenne
Sól
1/ 2 szklanki mleczka kokosowego ( lub według uznania)
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem. Po około dwóch minutach dodajemy pokrojoną papryczkę chili, niewielkie kostki słodkiej dyni i marchewkę. Podsmażamy przez około 6 minut. Przy samym końcu dodajemy poszczególne przyprawy ( starty imbir, cynamon, curry, pieprz cayenne).
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wodą. Do całości dodajemy syrop klonowy i sól. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy mleczkiem kokosowym i blędujemy. Serwujemy razem z posiekaną natką pietruszki i ciecierzycą.