Zupa Corn Chowder jest alternatywą zupy „New England Clam Chowder” w której to kukurydza zastępuję małże. Ze względu na obecność śmietany kremówki zupa jest dosyć kaloryczna. Jeżeli chodzi o wybór mleka zamiast pełnotłustego mleka śmiało możemy użyć mleko odtłuszczone – w ten sposób zaoszczędzimy odrobinę kalorii.
½ średniej cebuli
1 ½ filiżanki kukurydzy ( mrożonej , świeżej lub z puszki)
½ czerwonej papryki
½ jalapneno
2 ząbki czosnku
½ marchewki (średniej)
½ filiżanki wody
1 filiżanki mleka
½ fliżanki ( miarki cup) śmietany kremówki
Świeża kolendra
Sól I pieprz cayenne
Około 1 łyżki masła
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę; Lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, czerwoną paprykę, papryczkę jalapneno, rozmrożoną kukurydzę I pokrojony czosnek; całość podsmażamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy wodę jak również I mleko; całość solimy I pieprzymy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Gdy wszytkie składniki są już miękkie blędujemy zupę; następnie przelewamy zupę ponownie do garnka I dodajemy pokrojoną drobną kolendre I śmietanę kremówkę – lekko zagotowujemy.