Nieskomplikowana sałatka z cukinii i serka ricotta która sprawdzi się jako zdrowa przystawka. Do jej przyrządzenia potrzebna jest surowa cukinia, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe – czyli świeże i przepięknie dojrzewające przysmaki lata. Wszystkie składniki są małokaloryczne jeżeli więc pragniemy utrzymać waga i chcemy się zdrowo odżywiać ta sałatka jest doskonałym wyborem. Dressing do sałatki jest bardzo prosty. Zawiera on oliwę z oliwek, startą skórkę z cytryny i bardzo aromatyczny tymianek. Wszystkie produkty są doprawione delikatnym w smaku serkiem ricotta. Smak sałatki można urozmaicić orzeszkami piniowimy .
Zielona cukinia
Żółta cukinia
Rzodkiewka
Pomidorki koktajlowe
Sól i pieprz
Serek Ricotta
Uprażone orzeszki piniowe
Dressing
Oliwa z oliwek
Starta skórka z cytryny
Świeży tymianek.
Kroimy cukinie w cieniutkie talarki ( można też użyć obieraczki po to aby uzyskać cieniutkie paski a la spaghetti ). Pomidorki przekrajmy na pół a rzodkiewki w cieniutkie talarki. Całość lekko solimy i pieprzymy. Następnie miejscowo nakładamy serek ricotta ( opcjonalnie orzeszki piniowe ).
Dressing
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek wraz z obranymi listkami tymianku. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Lekko podsmażamy dressing po to aby wydobyły nam się smaki. Uzyskanym dressingiem polewamy talerz z cukinią i resztą składników.