Makaron z serii “czyścimy lodówkę”.
Tak właśnie było jak go robiłam. W lodówce miałam mała cukinię, kawałek papryki, resztki kremowego serka. Cukinia już wołała o uwagę, więc postanowiłam na szybko zrobić jakiś makaron.
Ponieważ papryke uznaję tylko w wersji surowej to nie dusiłam jej razem z cukinią, jednak jeśli lubicie smażoną/ duszoną paprykę to wrzućcie ją na patelnię razem z cukinią, przesmaży się, zmięknie i pewnie też będzie smacznie (choć jak dla mnie mniej smacznie ;) ).
Penne z cukinią, papryką i kremowym serkiem2 porcje
- 150 g makaronu penne
- ½ czerwonej papryki
- kremowy serek np. ricotta
- mała cukinia
- cebula,
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- łyżeczka soku z cytryny
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
W czasie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki.
Paprykę umyj, osusz i pokrój w paseczki.
Cukinię również umyj, osusz, pokrój w plasterki lub w półplasterki.
Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy. Na patelnię wrzuć cukinię. Duś na małym ogniu, aż warzywa delikatnie zmiękną. Posyp szczyptą soli i pieprzu. Dodaj paprykę, makaron i sok z cytryny. Wymieszaj.
Przełóż na talerze. Na wierzch połóż po kilka łyżeczek kremowego serka.