Czas na relaks przy gotowaniu. Gotujemy ryż, w tym samym czasie przygotowujemy resztę.Potem do piekarnika i samo się robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;)Składniki
200 g ryżu500 g filetów z kurczaka 1 cebula6 ogórków konserwowych1 papryka czerwona1 mała puszka kukurydzy200 g startego sera żółtego1 łyżka przyprawy gyros3 łyżki oleju rzepakowegoSos:4 łyżki ketchupu3 łyżki majonezu100 ml słodkiej śmietany 18%2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Przygotowanie
Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy.
Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż.
Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C.