Banalnie prosty w przygotowaniu i obłędny w smaku. Kolejne danie bez tzw "trzymanki". Składniki
2 szklanki ryżu1 kg skrzydełek lub udek (u nas po trochę tego i tego) 2 duże cebule2 marchewki1,5 l bulionu drobiowego 100 g masła3 ząbki czosnku6 łyżek ketchupu1 łyżeczka słodkiej papryki20 g przyprawy do drobiu4 łyżki olejusól, pieprz
Przygotowanie
Cebule siekamy.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z ryżem.
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy z przyprawą do drobiu, olejem, solą oraz pieprzem.
Rosół zagotowujemy z ketchupem, masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy ryż z marchewką.
Na ryż układamy kurczaka. Zalewamy przygotowaną zalewą.
Całość pieczemy 80 minut w temperaturze 200°C.