Makaron to idealna podstawa szybkiego dania. Gotuje się zaledwie kilka minut, a w międzyczasie można przygotować dodatki. A tu warto popuścić wodze fantazji i stworzyć kombinację z tego, co akurat mamy w domu.
Dziś zdecydowałam się na połączenie cukinii ze złocistym tofu przyprawionym sosem sojowym.
Do tego trochę świeżego szpinaku i kilka czarnych oliwek.
Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę!
MAKARON Z TOFU I CUKINIĄ
ze szpinakiem i oliwkami
150 g ulubionego makaronu
1 mała lub 1/2 większej cukinii
1/2 opakowania (około 100 g) naturalnego tofu
1-2 łyżki sosu sojowego
duża garść szpinaku
kilka czarnych oliwek
2-3 łyżki oleju
sól
Makaron gotujemy al dente.
Cukinię kroimy w plastry i obficie solimy. Tofu kroimy w kostkę i polewamy sosem sojowym.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu. Smażymy kilka minut nie mieszając, a następnie przewracamy na drugą stronę. Po minucie przekładamy na talerz.
Cukinię podsmażamy na tej samej patelni na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do tofu.
Na patelnię wrzucamy szpinak i oliwki, podsmażamy minutę. Dodajemy tofu i cukinię, a następnie makaron. Smażymy kilka minut. Podajemy.