... i pyszną waniliową pianką :) Święta się skończyły, czas powoli wracać do rzeczywistości, do książek i nauki... Chociaż jeszcze przed nami Sylwester. Ja mojego będę spędzać we Wrocławiu, gdzie również najprawdopodobniej przygotujemy coś pysznego :) Dłużej nie przeciągając, przedstawiam Wam jedno z moich ukochanych ciast, na które przepis dostałam kiedyś od znajomej. Idealne - kruche ciasto, delikatna pianka na bazie białek i owoce, takie jakie lubicie. Obecnie niestety mrożone (nie wszystkie), ale dobrej jakości zdadzą egzamin na pewno. U mnie zajadała się nim cała rodzina 25.12, ale gwarantuję że z takim samym zapałem chce się podchodzić do ciasta przez cały rok :)
30 minut + czas na mrożenie i pieczenie
8-10 osób
* 625g mąki pszennej
* 250g zimnego masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 zimnych jajek (osobno żółtka i białka)
* szklanka cukru
* 16g cukru wanilinowego
* 80g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
* 125ml oleju
* 500g dowolnych owoców (u mnie - 350g mrożonych malin i 150g pestek granatu)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek (białek nie wyrzucamy) i dodajemy do mąki. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i szybko zagniatamy, by całość nie ogrzała się za mocno. Wyrobione ciasto dzielimy na połowy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 2h lub więcej, by ciasto się zamroziło.
Po zamrożeniu ciast bierzemy jedną połowę i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wiórkami ciasta wykładamy prostokątną blachę (u mnie - 40x20cm) wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną. Spód ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 15 min by podpiekł się na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
Mikserem ubijamy białka na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier zwykły i wanilinowy. Następnie, również powoli dodajemy proszek budyniowy dalej dokładnie miksując by się rozpuścił. Małym strumieniem dolewamy olej i miksujemy jeszcze przez jakiś czas do całkowitego połączenia się składników.
Piankę wylewamy na upieczony, wystudzony spód. Na górę wykładamy owoce, delikatnie wciskając je do pianki. Następnie wyciągamy z zamrażarki drugą połowę ciasta, znowu ścieramy ją na tarce i posypujemy wierzch. Ciasto wkładamy do piekarnika nastawionego na 180ºC na 35-40 minut. Studzimy i podajemy. Smacznego! :)