Sezon grillowy w pełni. Steki, kiełbaski, kaszanka, ryby i oczywiście do tego sałatki – pyszne, oryginalne, bardzo różnorodne sałatki pasujące do mięsa i nie tylko.
Mix sałat z prażonym słonecznikiemBardzo sympatyczne są zwłaszcza spotkania składkowe, każdy coś przynosi:) To okazja do wymiany kulinarnych doświadczeń i spróbowania czegoś nowego. Nie wiem jak to jest ale zrobione przez kogoś innego i w dodatku podane zwykle lepiej smakuje:) Tym razem polecam do grillowanego mięsa sałatki zrobione przez moje koleżanki, każda inna i każda pyszna.
Sałatka z prażonym słonecznikiem
Składniki:
- mix sałat – 1 opakowanie,
- rukola – 1/3 opakowania,
- pomidorki koktajlowe – 350 g,
- kozi ser – 200 g,
- oliwki czarne – 100 g,
- słonecznik – 150 g,
- papryka czerwona – 1 szt,
- oliwa z oliwek – 6 łyżek,
- miód prawdziwy – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 5 łyżek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki lub połówki. Przepłukać sałatę i rukolę a potem odwirować. Pestki słonecznika wysypać na suchą patelnie i uprażyć, uważać aby się nie przypaliły. Umyć i wypestkować paprykę a następnie pokroić ją w słupki.
Wymieszać razem, sałaty, rukolę, pomidorki, paprykę oraz pestki słonecznika. Dodać odcedzone czarne oliwki oraz pokrojony w paski ser. Całość skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny oraz miodem. Przemieszać, sprawdzić smak i jeśli trzeba dosolić a następnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki
Sałatka z kapusty pekińskiej i rzodkiewkiSkładniki:
- kapusta pekińska – 1/2 szt,
- rzodkiewka – 1 pęczek,
- cebulka zielona – 1 pęczek,
- majonez – 2 łyżki,
- jogurt naturalny – 2 łyżki,
- pieprz cayenne – do smaku,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę pekińską umyć a potem pokroić. Rzodkiewkę umyć i pokroić w półplasterki. Dodać posiekaną zieloną cebulkę. Wymieszać razem majonez z jogurtem i pieprzem cayenne. Powstałym sosem zalać sałatkę i wymieszać dokładnie. Smacznego.
Artykuł Sałatki do grillowanego mięsa pochodzi z serwisu Galantyna.pl.