Pierogi to zdecydowanie polska chluba narodowa. Turyści z chęcią zajadają się naszymi ruskimi, z mięsem, bądź z kapustą i grzybami. Ja jak zwykle postanowiłam nieco pokombinować z farszem i takim sposobem udało mi się stworzyć przepyszne pierogi z szynką i warzywami. Smakują wybornie i wyglądają przy tym przepięknie. Gwarantuję, że każdy zwolennik pierogów zje je ze smakiem i poprosi o dokładkę.
Spójrzcie tylko jak się prezentują:
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli
-jajo
-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
-szklanka gorącej wody
Składniki na farsz:
-2 średnie marchewki
-zielona część pora
-cebula
-200 g pieczarek
-6 suszonych pomidorów z oliwy
-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
-200 g szynki gotowanej (można użyć wędliny z szynki)
-150 g żółtego sera wędzonego
-przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek, oregano
1. Mąkę połączyć dokładnie z oliwą, jajem i solą. Dodać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi. Należy uważać, aby nie poparzyć dłoni gorącą wodą. Jeżeli ciasto okaże się zbyt lepkie, należy dodać odrobinę mąki, jeżeli zbyt twarde, należy zwiększyć ilość wody. Ciasto musi być elastyczne. Odłożyć do lodówki.
2. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i pora drobno posiekać, pomidory i szynkę pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przygotowane wcześniej składniki. Kiedy warzywa będą odpowiednio podsmażone dodać do nich pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić około 15 minut pod przykryciem, doprawić do smaku. Następnie odparować nadmiar wody i dodać starty na tarce żółty ser wędzony. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników oraz roztopienia sera. Wystudzić.
3. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić koła za pomocą szerokiej szklanki. Na każdy kawałek ciasta nakładać łyżkę farszu i dokładnie skleić brzegi pierogów.
4. Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy. Gotować od momentu wynurzenia się pierogów przez około 2 minuty.
4. Podawać na gorąco, oprószone podsmażaną na maśle cebulką. Doskonale smakują również na drugi dzień, podgrzane na maśle.
Smacznego !