Dawno mnie tu nie było! Najpierw sesja - zakończona w 100% powodzeniem! Zero poprawek wrześniowych, czyli moje zeszłoroczne postanowienie udało mi się spełnić, a potem wakacje. Właśnie wróciłam z Bułgarii, jedzenie pozostawiało wiele do życzenia, dlatego z wielką radością wróciłam do swojej kuchni i do swojego gotowania! Na początek przepis na pyszną, szybką i lekką sałatkę. Prosta w przygotowaniu, można ją zabrać ze sobą na wynos, jednak polecam dressing zabrać do osobnego opakowania, by roszponka nie zwiędła i nie straciła chrupkości. Składniki dla jednej osoby. Składniki:
- 2 garście roszponki
- 1 dojrzałe mango
- 1/4 awokado
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
- łyżka nasion słonecznika
- łyżka nasion dyni
- dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny, sól
Roszponkę dokładnie umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzu. Mango oraz awokado obrać, mango pokroić w dość sporą kostkę, a awokado w paski. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, wszystko rozłożyć na talerzu. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni przez około dwie minuty. Przygotować dressing mieszając wszystkie wypisane wyżej składniki. Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.