Odwiedzając dzisiaj warzywniak niezwykle się ucieszyłam widząc jedne z moich ulubionych rodzajów pomidorów. Lima jest pomidorem niezwykle słodkim i bardzo mięsistym. Zawiera niewielką ilość soków, dlatego też nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów. Nie zastanawiają się za wiele kupiłam kilogram, ponieważ wpadł mi ostatnio w ręce ciekawy przepis i od razu chciałam go przetestować. Słodka konfitura z pomidorów jest podobno jednym z must have przetworów w tym sezonie. Jak wyszło? Oczywiście jak zwykle smacznie i aromatycznie. Do konfitury dodałam odrobinę wanilii, więc nada się ona nie tylko jako dodatek do serów i wędlin, ale także można posmarować nią słodkie bułeczki śniadaniowe.
Przepis na słodką konfiturę z pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów typu lima
- sok z 3/4 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 laski wanilii
- szczypta soli
Z podanych składników wyjdzie 1 słoiczek konfitury. Jeżeli chcecie przygotować więcej należy odpowiednio zwiększyć proporcje. W moim przepisie zmniejszyłam ilość cukru ze względu na kaloryczność. Zamieniłam też biały cukier na brązowy. Jeżeli konfitura będzie niewystarczająco słodka możecie zwiększyć ilość cukru i wybrać ten biały.
Sposób przygotowania:
- Pomidory myję i zanurzam na kilka sekund w gorącej wodzie. Obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pozbywam się gniazd nasiennych i wkładam pozostałe części do durszlaka. Posypuję odrobiną soli i zostawiam na ok godzinę. Pozostałe gniazda z nasionami i sok puszczony przez pomidory można wykorzystać do sosów lub zup.
- Odsączone pomidory przekładam na patelnię i zaczynam smażyć na dużym ogniu pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody (2-3 łyżki).
- Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodaję sok wyciśnięty z cytryny, pieprz cayenne, cukier i rozkrojoną wanilię. Zmniejszam gaz do minimum i smażę dalej bez pokrywki. Konfiturę należy co kilka minut przemieszać rozdrabniając łyżką większe i twardsze kawałki.
- Po ok 1 godzinie pomidory powinny zmniejszyć swoją objętość o połowę. Na tym etapie można je zmiksować, niemniej nie jest to wymagane. Gotującą się konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków i pasteryzuję.
Jak pasteryzować przetwory?
- Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.
- Jeszcze gotującą się konfiturę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do góry.
- Kiedy słoiki ostygną wkładam je do garnka, w którym dno wyłożona jest szmatką kuchenną. Zalewam słoiki wodą na wysokość ok 3/4 i gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.
- Wyciągam słoiki z garnka i ponownie odstawiam do wystygnięcia dnem do góry.
A Ty jakie konfitury przygotowujesz na zimę?
Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi.
Artykuł Słodka konfitura z pomidorów z aromatem wanilii pochodzi z serwisu Emaliowany Czajnik.