Prawdziwki i inne leśne grzyby znikają powoli ze straganów i warzywniaków. Warto wykorzystać ostatnie chwile ich obecności i przygotować smaczny obiad, który z powodzeniem zabierzesz do pracy. Na jego przygotowanie grzybotto potrzebujesz nie więcej niż 30 minut. Danie takie niepozorne, a na pewno Cię zachwyci.
Przepis na grzybotto, czyli grzybowe risotto
Składniki:
- 5 dużych grzybów leśnych, np. prawdziwków (można wykorzystać suszone, należy tylko wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie)
- 1 cebula szalotka
- 1/2 gruszki
- 4-5 łyżek ryżu (ilość zależy od tego jaką wielkość dania preferujesz)
- 2/3 szklanki bulionu, opcjonalnie woda z 1 łyżeczką zielonej czubricy (jeżeli wykorzystujesz grzyby suszone dodaj wodę, w której się moczyły)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania
- Grzyby myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam drobno. Smażę grzyby i cebulę na oliwie z oliwek do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę i smażę jeszcze przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu.
- Wsypuję wypłukany ryż na patelnię i mieszam go z pozostałymi składnikami. Smażę przez 1-2 minuty, a następnie zalewam bulionem (lub w przypadku jego braku wodą z czubricą). Doprawiam solą i pieprzem.
- Przykrywam patelnię, zmniejszama ogień do minimum i duszę danie przez 15 minut. Należy mieszać je od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Gdyby płynu było za mało można dodać odrobunę wody.
- Gdy ryż zrobi się miękki wyłączam gaz. Dodaję masło i jogurt (jogurt należy wcześniej zacharyować lub ogrzać do temeratury pokojowej).
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi
Artykuł Obiad dla singla: grzybotto, czyli jesienne risotto pochodzi z serwisu Emaliowany Czajnik.