Jesień przyszła nieodwołalnie. Mimo to jeszcze można znaleźć na dobrych targach kwiaty cukinii! Jeśli nie wiecie co z nimi zrobić polecam przygotować je z makaronem w sosie śmietanowym z parmezanem. Pyszności. Dla podkręcenia smaku dodałam też kwiatów rukoli, które obłędnie smakują.
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii
- 150 g makaronu tagliatelle
- garść kwiatów rukoli
- parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 12%
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Czosnek kroimy w plasterki, delikatnie szklimy na oliwie. Dodajemy kwiaty cukinii, które obsmażamy z każdej strony około 15 sekund, solimy je. Makaron gotujemy al- dente. Na patelnie wlewamy śmietanę, mieszamy na małym ogniu, dodajemy sól i pieprz. Dusimy około 2 minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron, wszytko mieszamy, dodajemy część parmezanu. Przekładamy na talerz. Posypujemy kwiatami rukoli i parmezanem.