Bardzo lubię śniadania na słodko. To jest taki moment gdzie mogę się delektować a wiem że w ciągu dnia i tak to spalę, nawet jeśli nie ćwiczę to cały dzień się ruszam.Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla alergików ponieważ nie zawiera mleka a jeśli jesteś bezglutenowcem to możesz mąkę orkiszową zamienić na kokosową lub kukurydzianą
2 porcje
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- mleko kokosowe w puszce
- 1 łyżeczka ksylitolu
- ulubione owoce
- wiórki kokosowe, kakao
1. Puszkę z mlekiem kokosowym chodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Następnego dnia otwieramy i zbieramy tylko górną gęstą śmietankę. Miksujemy z łyżeczką ksylitolu
2. Na każdy omlet polowa składników, czyli na jeden np 2 jajka. Oddzielamy białko od żółtek. Te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli a żółtka miksujemy z mąką i 2 łyżkami wody. Następnie łyżką delikatnie łączymy z białkami
3. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy omlet z obu stron
3. Smarujemy go śmietanką i na jednej polowce wykładamy ulubione owoce (u mnie banan i gruszka), składamy na pół a górę ozdabiamy wiórkami i kakao
SMACZNEGO :)