Sezon grillowy rozhulał się już na dobre, podobnie jak na nasze ukochane zielone szparagi. Dlaczego więc nie połączyć grilla i naszego ulubionego warzywa...
Wyszła świetna przystawka, która w połączeniu z sokiem z grillowanej cytryny (bo czemu nie wrzucić na ruszt również jej) świetnie podkręci smak drobiu i ryb.
Co potrzeba (dla 2 osób):- pęczek zielonych szparagów
- 2 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
Do dzieła:
Wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy oliwę sól i zgniecione ząbki czosnku.
W marynacie obtaczamy dokładnie szparagi i nabijamy na patyczki do szaszłyków, tak jak na zdjęciu poniżej (szparagi nabijamy jeden obok drugiego na dwa patyczki do szaszłyków).
Powinny nam powstać "zielone płotki".
Polewamy marynatą ze szparagów i odstawiamy na ok 30 minut.
Na grilla wrzucamy cytrynę (najlepiej w strefę nie za dużego żaru) i grillujemy ją przez ok 20-30 minut, obracając co jakiś czas żeby się nie przypaliła.
Zdejmujemy z rusztu i odkładamy żeby lekko przestygła przed przekrojeniem.
Szparagi grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z grilla, polewamy sokiem z upieczonej wcześniej cytryny i od razu podajemy.
Smacznego! :)