Delikatny drożdżowy spód, miękkie jabłkowe nadzienie i chrupiąca kruszonka. Co za smak!
Składniki:
375 g mąki
10 świeżych drożdży
125 g masła
275 g cukru
1 jajko
100 ml mleka
500 g jabłek
garść rodzynek
1 galaretka pomarańczowa
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 50 g masła, 25 g cukru, 1 jajko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, gotujemy z 150 g cukru i 50 ml wody przez około 15 minut, dodajemy 1 galaretkę pomarańczową (wsypujemy proszek) i garść rodzynek, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
100 g mąki + 100 g cukru + 75 g masła łączymy palcami do uzyskania gładkiej kuli, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Piekarnik podgrzewamy do temp. 200 stopni. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe i wykładamy formę 24 - 28 cm wyściełaną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową na której układamy kruszonkę, lub trzemy ją na tarce. Pieczemy ok. 30 minut, studzimy i opruszamy cukrem pudrem.