
Hummus to jedna z moich ulubionych potraw. Mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Polej cokolwiek hummusem i ja to zjem :D No może oprócz mięsa ;) Kiedy więc wymyślałam potrawy z użyciem czosnku niedźwiedziego, na który właśnie jest sezon, moja pierwsza myśl to był właśnie hummus z czosnkiem niedźwiedzim. Normalnie nie podaję swojego przepisu na hummus, bo robię go totalnie na oko, ale dziś wszystko dla Was zmierzyłam i proszę :)
Napiszę może parę słów o czosnku niedźwiedzim, bo wciąż jeszcze jest mało znany w naszej kuchni, choć to naprawdę pyszna, tania i zdrowa roślinka :) Po pierwsze można go znaleźć rosnącego dziko w lesie, ale można go też posadzić w ogrodzie. I doradzam tę drugą opcję, bo jest niewymagający, a ten dziko rosnący na niektórych terenach jest chroniony. Jeśli chodzi o jego właściwości zdrowotne, to działa podobnie, jak tradycyjny czosnek. Ma dużo witaminy C, ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom i miażdżycy. Jest dostępny bardzo krótko i właśnie teraz można go kupić, także zróbcie zapasy. A już niedługo poradzę Wam, jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi, żeby dłużej się nim cieszyć :)
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim
ok. 4 porcje
UWAGA! Nie musicie trzymać się sztywno przepisu. Hummus to potrawa, którą każdy robi „pod siebie”. Zwłaszcza ilość oliwy, tahiny czy czosnku warto dopasować do swoich upodobań smakowych :)
– ok.400 g ugotowanej cieciorki
– ok. 4 łyżki tahiny
– ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
– ok. 60 g czosnku niedźwiedziego
– ok. 1/2 szklanki zimnej wody
– sól
– sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Do cieciorki dodajemy tahinę, oliwę i czosnek. Zaczynamy blendować i stopniowo dodajemy bardzo zimną wodę – partiami, aż osiągniemy ulubioną konsystencję.
2. Hummus solimy i dodajemy odrobinę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
3. Przechowujemy w lodówce. Podajemy np. z oliwą, pietruszką, wędzoną papryką i zaatarem. Świetnie pasuje do chleba, falafeli czy kanapek.
Smacznego!

Post Hummus z czosnkiem niedźwiedzim pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.