Awokado… Od pewnego czasu prawie codziennie w mojej kuchni, do śniadania, obiadu, deseru czy kolacji. Dziś w wersji słodkiej, jako małe czekoladowe co nieco z dodatkiem dojrzałego mango. Cud miód!
Składniki (2 porcje):
- 1 duże dojrzałe awokado,
- 2-3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki tahini,
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- 5-7 sztuk suszonych daktyli,
- 1 dojrzałe mango.
Wydrążamy miąższ z awokado, dodajemy resztę składników, prócz mango i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładki mus. Przekładamy do pucharków lub dużych szklanek, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (bez schłodzenia również jest pyszny), a przed podaniem na wierzchu dodajemy mango pokrojone w większą kostkę.
SMACZNEGO!