Ostatnimi czasy blog obfitował głównie w przepisy na słodko. Z racji tego, że postanowiłam urozmaicić wpisy i podzielić się z Wami przepisami na coś konkretniejszego – moja propozycja na dziś to nadziewane bakłażany :)
Kupując bakłażany należy pamiętać, że tak jak ziemniaki zawierają one trującą solaninę, przez co warzywo nie może być spożywane na surowo. Po upieczeniu, ugotowaniu czy innej obróbce termicznej substancja ta przestaje być szkodliwa dla zdrowia. Kolejną istotną rzeczą, o której warto wspomnieć podczas przygotowywania bakłażanów to to, że mają one w sobie dużo goryczki, której trzeba się pozbyć, co nie jest trudne. Wystarczy dość obficie nasolić bakłażana (plastry lub wydrążone łódeczki) i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą. Po zapoznaniu się z tymi podstawowymi uwagami bez problemu możecie zabrać się do zabawy z bakłażanem.
Składniki:
4 bakłażany
500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego, ale może być mieszane)
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
1 duży pomidor
2 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
spora szczypta kuminu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
tarty parmezan (może być żółty ser lub mozzarella)
sól i pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż.
Formę do pieczenia (u mnie blacha od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć połówki bakłażanów skórką do dołu. Piekarnik nagrzać do 200 st. i piec w nim warzywa przez ok. 30 minut.
Paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodać mięso i dusić razem przez kilkanaście minut. Całość zaprawić koncentratem pomidorowym. Doprawić słodką papryką, kuminem, solą oraz pieprzem.
Upieczone bakłażany wydrążyć tworząc łódeczki (po bokach i na spodzie zostawić ok. 5 mm miąższu). Posolić i pozostawić na ok. 15 minut.
Każdą z łódeczek uzupełnić farszem mięsno – warzywnym, posypać serem.
Piekarnik nagrzać do 180 st. i zapiekać bakłażany przez 15 minut.
Z czym podawać?
U mnie domowy sos czosnkowy oraz świeża natka pietruszki.
Sos czosnkowy:
duży jogurt naturalny
2 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki cukru
3 duże ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
sól
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić do przegryzienia się smaków.
Połączenie idealne, zarówno pod względem wizualnym jak i przede wszystkim smakowym. Żeby jednak było tak smacznie jakbyśmy sobie tego życzyli, surowego bakłażana należy wcześniej poddać prostej, lecz istotnej obróbce, ze względu n...
Witam wszystkich dociekliwych Ostatnio dostajemy coraz więcej pytań z cyklu Co jecie na co dzień? Co Wy w ogóle jadacie? W związku z tym postanowiliśmy, ze co jakiś czas wstawimy przepis na nasz obiad. Wczoraj na pr...
Postanowiłam zrobić faszerowane bakłażany dla mięsożerców i wegetarian. Wersja z mięsem jest również dla osób, które nie tolerują glutenu. Wersja wegetariańska jest z kasza bulgur, pomidorami i miętą. Dla każdego coś innego Idealne na ciepłą kolację. K...
Bardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z ...
Bardzo sycąca i treściwa zapiekanka z wołowym mięsem mielonym i dostępnymi sezonowymi warzywami. Odnajdziemy w niej paprykę i dynię, choć możemy również wzbogadzić o cukinię lub bakłażany. Jest to danie z serii tych, do których możemy wrzucić to, co ak...
Bakłażany faszerowane mięsem mielonym z pomidorami, czosnkiem i cebulką, całość zapieczona pod mozzarellą. W zasadzie stanowi samodzielne danie, doskonałe zarówno na obiad jak i kolację. Spróbujcie użyć mozzarelli di Bufala, a więc takiej wyprodukowane...