Styczeń. Za oknem jeszcze kilka dni była zima w pełni. Zaspy, mróz, wielkie, powoli opadające płatki śniegu. Nagle nadszedł front i teraz za oknem widać tylko brudne resztki śniegu i połamane gałązki z nagich drzew. To wszystko w połączeniu z wiatrem zacinającym deszczem lub drobnym śniegiem nie zachęca do wychodzenia i robienie czegokolwiek.
Proponuję ubrać się w coś wygodnego, zaparzyć kubek kawy, czy herbaty (połączenie też nie jest złym wyjściem) a do kompletu upiec maślane ciasteczka.
January. Just a few days ago there was a real winter outside. With snowdrifts, low temperatures and huge snowflaks falling from the sky. Suddanly that all has changed and now the only thing I see outside the window is a dirty mixture of partly melted snow and ice with some broken brenches from bold trees. Yes. that all doesn't encourage to go outside or to do anything actually.
My proposition is to wear the most comfortable clothes you have, make a cup of tea or coffee (moxture of both is also a good idea) and complete it with homemade butter cookies.
Maślane ciasteczka z szafranem:
-200 g masła
-0,4 szklanki cukru
-1,9 szklanki mąki
-łyżeczka szafranu
Dodatkowo:
-dżem (w moim przypadku, czarna porzeczka, czerwona porzeczka i śliwka)
-wiórki kokosowe do obtoczenia ciastek
Masło z cukrem zmiksuj aż powstanie puszysta masa. Dodaj do niego resztę składników i zagnieć ciasto. Odstaw je na chwilę do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 175*C.
Z ciast formuj niewielkie kuleczki i układaj je na blaszce. W każdej zrób dziurkę i wypełnij ją dżemem (jeżeli chcesz i lubisz, niektóre przed wypełnieniem dżemem możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych).
Piecz ciasteczka 15 minut. Ściągaj z blaszki po przestudzeniu.
Źródło przepisu/ Recipe sourceButter cookies:
-200 g unsalted butter
-0,4 cup sugar
-1,9 cup all purpose flour
-1 tsp faffron
Additionally:
-jam (in my case blackcurrant, redcurrant and plum)
-coconut flakes to coat the cookies)
Mix butter with sugar with a mixer until it's light and fluffy. Add the rest of ingredients and knead adough. Put it into a fridge for a while.
Heat an oven to 175*C.
Form small balls from the dough and pot them on a baking tray. Make a whole in each one and will it with jam (if you like you can coat some into coconut first).
Bake cokies for 15 minutes. Take it off the tray after they cool a bit.
Smacznego, Laura