Tarta i quiche (czyt. kisz) to podobnie wyglądające dania wywodzące się z kuchni francuskiej, które często są ze sobą mylone. Jedno i drugie to najczęściej kruchy placek wypełniony nadzieniem, podawany na ciepło lub zimno. Jaka jest w takim razie różnica między nimi?
Tarta to wytrawne lub słodkie danie, na które składa się podstawa z ciasta oraz nadzienie. Najczęściej spotykanym w przypadku tarty ciastem jest kruche, później ciasto francuskie albo drożdżowe. Wypełnienie tarty może być słodkie (owoce, krem, czekolada itp.) lub wytrawne (mięso, sery, ryby, warzywa). Czasami nadzienie tarty wytrawnej wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Innym razem jednak składnikiem wiążącym jest samo jajko czy np. ser.
Quiche pochodzi z północno-wschodniej Francji (Alzacji i Lotaryngii), składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest zawsze mieszanina śmietany i jaj z przyprawami.
Nazwa quiche pochodzi z niemieckiego słowa Kuchen, czyli ciasto. Najpopularniejszym przykładem tego dania jest Quiche Lorraine z boczkiem i serem Gruyere.
Reasumując – placek zalany masą śmietanowo-jajeczną może nosić nazwę zarówno Tatra, jak i Quiche. Placek bez masy śmietanowo-jajecznej to „tylko” Tarta.