Cześć kochani! Oj... ile ja się zbierałam, żeby zrobić tartę! Sporo czasu mi to zajęło, ale w końcu jest. Szybka, ale bardzo efektowna tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Do tego kurczak, warzywa i masa jajeczno- śmietanowo- serowa :) Obiad w kilka chwil gotowy. A wiecie, że ostatnio zastanawiałam się, czy to tarta czy może quiche? I odnalazłam w mądrej książce, że quiche musi mieć koniecznie masę jajeczno- śmietanową. Jeśli takiej masy nie ma, to wtedy jest to tarta, a jeśli taka masa występuje, to wtedy możemy nazywać nasze danie zarówno ''tarta'', jak i ''quiche'' :)
Czego potrzebujemy?
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g piersi z kurczaka
1 duży por
9-10 suszonych pomidorów
oscypek lub inny ser do posypania (opcjonalnie)
3 jajka
200 g śmietanki 30%
100 g kremowego serka
2 ząbki czosnku
słodka wędzona papryka, estragon, harisa w proszku (mogą być inne przyprawy), sól, pieprz
masło do posmarowania formy
olej do smażenia
Do dzieła!
Formę do tarty smarujemy odrobiną masła, wykładamy ciasto i dociskamy delikatnie na boki. Żeby odciąć ciasto od formy, żeby nie wystawało używamy wałka do ciasta. Delikatnie dociskamy i ciasto ''przetnie'' się samo. Podpiekamy ciasto przez ok 15 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy z pieca.
Kurczaka kroimy w sporą kostkę, obtaczamy we wszystkich wymienionych przyprawach, na chwilę odstawiamy, następnie podsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju (mięso musi być trochę ścięte, dojdzie w piekarniku). Odsączamy na ręczniku papierowym.
Por kroimy w półplastry, podsmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem soli. Musi delikatnie zmięknąć.
Suszone pomidory kroimy w kostkę.
W misce mieszamy ze sobą jajka, serek i śmietankę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie ze sobą łączymy.
Na podpieczony spód wykładamy kawałki kurczaka, następnie na to por i suszone pomidory. Zalewamy wszystko masą jajeczną i ewentualnie posypujemy odrobiną starkowanego sera (u mnie oscypek). Zapiekamy 20 minut w temp 180 stopni.
Bardzo smaczna, a zarazem błyskawiczna tarta mieszcząca na tak niewielkiej powierzchni jedne z najlepszych smaków lata, których nie zabijają żadne zbędne dodatki, a jedynie podkręca lekki posmak czosnku oraz obowiązkowo świeżo mielonego pieprzu. Jednym...
Tarta flambée (po niemiecku flammkuchen) to klasyczne danie kuchni alzackiej. Można powiedzieć, że to taka francuska bardzo prosta i tania w przygotowaniu pizza. Co jednak ważne smakuje zjawiskowo i w zasadzie może robić za cały posiłek. Serwowana na...
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych. Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukury...
Dawno już nie piekłam wytrawnej tarty na kruchym spodzie. Częściej zastępowałam je znacznie szybszymi w przygotowaniu francuskimi tartami bez zalewy. Ostatnio nabrałam jednak ochoty na klasyczną wersję tarty z warzywami, którą przyrządziłam zainspirowa...
Bardzo lubię tarty, ale ich przygotowanie jest zazwyczaj dość pracochłonne i długie: należy dokładnie wylepić formę ciastem, piec z obciążeniem, a później drugi raz z zalewą. Nie zawsze mam czas i ochotę na tyle przygotowań, dlatego lubię sięgać po szy...
Wytrawne tarty to poezja smaku. Dla mnie tarta musi być bardzo cienka i krucha wtedy jest perfekcyjna. Oto pomysł na syte,pyszne danie, które na pewno zachwyci Was smakiem. składniki na tartę: pół kostki masła szklanka mąki 3 łyżki zimnej wod...
Dzisiaj prosty przepis na pyszny i zielony obiad, delikatna tarta na kruchym spodzie, z brokułami i cukinią i kurczakiem, w wersji wegetariańskiej kurczaka można pominąć Składniki ciasto: 200 g mąki 120 g margaryny 1 jajko sól farsz: 1 duży brokuł R...
Jak zapewne część z Was zapewne wie, na początku stycznia na Durszlak.pl ukazała się nowa akcja pt. Tarta słodka czy wytrawna, której byłam autorką. Mam nadzieję, że uczestniką spodobała się ta akcja. No, a teraz zapraszam do podziwiania przep...