Kochani pasztety wegetariańskie to jedne z najlepszych smarowideł kanapkowych. A te zrobione własnoręcznie smakują jeszcze lepie, bo przynajmniej wiemy co jemy. I dziś oto jeden taki. Z kaszy jaglanej i warzyw.
Składniki; wartość kaloryczna całej porcji; 1400 kcal B 46/ W 163/ T 60
2 woreczki kaszy jaglanej( możemu wcześniej uprażyć lub nie ja używam różnie w zależności od czasu jakim dysponuje i w cale ta w woreczkach nie jest gorzka, ale gotujcie ją bez woreczków)
2 cukinie
3 marchewki
otręby lub zmielone płatki jaglane aby lekko zagęścić masę
przyprawy: chili, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka
mała garść pestek dyni i słonecznika
Kasze gotujemy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy z czosnkiem (ja użyłam masła ) do lekkiego zarumienienia, i według gustu albo mielimy tak jak kaszę albo dodajemy w takiej postaci do kaszy ( ja dodałam bez zmielenia)
Następnie dodajemy otręby, przyprawy i pestki dyni i słonecznika. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy pasztet do malej brytfanki i wkładamy ją do wiekszej zapełnionej wodą tak pieczemy około 60 min w tem 160-180 st