Zdecydowanie nowe nawyki żywieniowe zagościły u nas na dobre...Zamieniliśmy niezdrowe ciasta pełne cukru i pszennej maki na zdrowsze zamienniki a mozna je zrobić niemal ze wszystkiego dynia kasza jaglana, buraki, fasola czy tak jak dziś marchewka...
Zrobiłam małą porcje bo ciekawa byłam czy mi posmakuje, posmakowało i pędzę robić dużą blachę...Ciasto wyszło puszyste i mięciutkie...
Składniki: cała porcja 1050 kcal B/32 T/46 W 125
350 gramów startej marchewki na najmniejszych oczkach
3 jajka
niepełna szkl. poj. około 300 ml mąki u mnie ryżowa
płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
1 duża czubata łyżka oleju kokosowego
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku mieszamy (łyżką) dodajemy startą marchewkę z sokiem powstałym. I resztę składników wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki u mnie keksówka i pieczemy około 30 40 min. w tem. 180 st.