Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na zapiekane fajitas z kurczakiem.
Do przygotowania 3 porcji fajitas będziemy potrzebować:
- 1 pojedynczą pierś kurczaka
- 3 placki tortilli (ja użyłam wieloziarnistych)
- 1 czerwoną paprykę
- 1 żółtą paprykę
- połowę papryczki chili (bez pestek)
- świeżą rukolę
- starty parmezan
Na marynatę do mięsa będziemy potrzebować:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny
- po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kminu rzymskiego i chili w proszku
- połowę papryczki chili (bez pestek)
- 1 ząbek czosnku
1. Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do miski.
2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, papryczkę chili kroimy w cieniutkie plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie kroimy papryczkę chili oraz czerwoną i żółtą paprykę na cienkie, krótkie paski, potrzebne na farsz.
4. Zamarynowanego kurczaka smażymy przez ok. 10 minut na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.
5. Mięso przekładamy na talerz i na tę sama patelnię wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Jeśli tłuszcz po kurczaku całkowicie się wysmażył, należy dodać 1 łyżkę oleju. Warzywa smażymy przez ok. 10-15 minut, aby odrobinę zmiękły.
6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki tortilli. Połowę placka posypujemy startym parmezanem i rukolą, a następnie układamy kilka kawałków mięsa i warzywnego farszu. Na wierzch ponownie ścieramy odrobinę parmezanu.
7. Tak przygotowany placek składamy na pół i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut, aby ser się rozpuścił.
8. Zapiekane fajitas podajemy z pikantną salsa pomidorową, na którą przepis znajdziecie
tutaj
Zapraszam również do spróbowania innego dania kuchni meksykańskiej, czyli popularnych
quesadillas z kurczakiem
SMACZNEGO! :)