Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na kolejny przepis inspirowany kuchnią meksykańską, czyli burrito na bazie ryżu, kurczaka, czerwonej fasoli i kukurydzy. Danie proste i smaczne, a zarazem bardzo aromatyczne. Dodatkowo dzięki mieszance przypraw możecie swobodnie regulować jego poziom ostrości.
Do przygotowania porcji na 6 placków tortilli potrzebujemy:
- 6 placków tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g)
- 1 małą puszkę kukurydzy (waga 170 g, po odsączeniu 140 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszkę krojonych pomidorów bez skórki
- 6 plasterków żółtego sera
- sól i pieprz do oprószenia mięsa
- 3 łyżki oleju do smażenia
oraz mieszankę przypraw złożoną z:
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki soli
1. Ryż gotujemy, wg. instrukcji na opakowaniu.
2. Mięso płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w niewielką kosteczkę. Następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 8 minut.
3. Do usmażonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączoną fasolę i kukurydzę i smażymy przez kolejne 5 minut.
4. Następnie dodajemy pomidory oraz mieszankę przypraw i całość dusimy przez ok. 10 minut.
5. Na końcu dodajemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i nakładamy porcjami na placki tortilli. Jeśli uważacie, że farsz jest za mało pikantny to jest to najlepszy moment, aby ponownie doprawić go szczyptą chili, soli lub pieprzu.
6. Na farszu układamy plasterek sera, tortille zwijamy w prostokąt, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
Ja burrito podaje z kleksem jogurtu naturalnego, który świetnie orzeźwia smak mięsnego burrito.