Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na klasyczne fajitas, czyli danie kuchni meksykańskiej, które sprawdzi się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i ciepła przekąska podczas imprezy. Zaletą tego dania jest fakt, że można je przygotować w ilości hurtowej, wystarczy tylko odpowiednio powielić liczbę składników.
Do przygotowania fajitas będziemy potrzebować:
- 1 opakowanie tortilli (4 placki)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwoną paprykę
- 1 żółtą paprykę
- 1 zieloną paprykę
- połowę papryczki chili (bez pestek)
Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować:
- sok z 1/3 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- połowę papryczki chili (bez pestek)
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
1. Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do miski.
2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą (chili kroimy w cieniutkie plasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę). Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie kroimy drugą połówkę papryczki chili oraz pozostałe, kolorowe papryki na cienkie, krótkie paski, potrzebne na farsz.
4. Zamarynowanego kurczaka smażymy przez ok. 10 minut na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.
5. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Jeśli tłuszcz po kurczaku całkowicie się wysmażył, należy dodać 1 łyżkę oleju. Warzywa smażymy przez ok. 15-20 minut, aby zmiękły.
6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i podajemy z mini tortillami przeznaczonym do fajitas (można takie dostać, np. w Kauflandzie w cenie 4,99 zł), lub ze zwykłymi dużymi plackami, przeciętymi na pół.Dzięki tak podanemu fajitas, każdy z osobna będzie mógł nałożyć sobie odpowiednią ilość farszu.Aby w pełni cieszyć się smakiem fajitas należy również pamiętać o przygotowaniu pomidorowego sosu, w którym maczamy placki. Pomysł na przykładową salsę znajdziecie tutaj: w wersji pikantnej, w wersji łagodnej