Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na pyszne, zdrowe, zielone pesto z jarmużu.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 2 duże garście posiekanego jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki łuskanego, prażonego słonecznika
- szczyptę soli, pieprzu i chili do smaku
1. Jarmuż płuczemy i osuszamy, a z liści wycinamy grube, twarde łodygi. Resztę siekamy w cienkie paski.
2. Wszystkie składniki pesto przekładamy do blendera i blendujemy przez kilka sekund. Wówczas otrzymacie grudkowate pesto, które będzie się nadawać, np. do pieczonego pstrąga, na którego przepis znajdziecie
TUTAJ. Jeśli natomiast będziecie używać pesto jako pasty kanapkowej, blendujecie je dłużej, do utrzymania gładkiej masy.
SMACZNEGO! :)
Spróbujcie również bazyliowego pesto z orzeszkami ziemnymi, na które przepis znajdziecie
TUTAJ.