Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na makaron z użyciem łososia z puszki.
W mojej spiżarni zawsze czeka kilka dobrej jakości puszek z łososiem, które sprawdzają się jako szybka przekąską, drugie śniadanie lub dodatek do makaronu. Wybierając puszkę rybną zwróćcie uwagę na skład. Moje zawierały wyłącznie łososia, wodę i sól.

Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować:
- makaron
- 2 puszki łososia w sosie własnym (1 puszka miała 150 g, po odsączeniu 90 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 małą śmietanę 18% (możecie również użyć 30% jeśli nie liczycie kalorii :)
- sok z połowy cytryny
- garść siekanego koperku
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 łyżeczkę masła
- pieprz ziołowy i sól do smaku
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Po minucie dodajemy opłukany i osuszony szpinak, który podsmażamy przez kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość.
4. Do szpinaku dodajemy odsączonego łososia, rozdrabniamy na patelni na mniejsze kawałki i podsmażamy przez 1 minutę.
5. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, sok z cytryny i całość smażymy jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos.
6. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy i podajemy.
SMACZNEGO! :)