Cześć Wszystkim! :)
Dziś przepis na domową pastę tahini, która jest podstawą dobrego hummusu. Czy wiedzieliście, że pasta tahini składa się wyłącznie z 2 składników? Przyznam szczerze, że ja nie. Dopiero gdy zgłębiłam temat okazało się, że do jej przygotowania potrzeba sezamu, oliwy i dobrego blendera. Tak o to w kilka minut otrzymamy w domu 100% tahini, bez sztucznych dodatków i do tego w dobrej cenie.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 200 g łuskanych nasion sezamu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
1. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu do uzyskania złotego koloru.
2. Następnie przesypujemy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Zimny, uprażony sezam mielimy w blenderze z dodatkiem oliwy z oliwek na gładką masę. Pastę mielimy powoli i cierpliwie pozwalając co chwila odpocząć blenderowi. Tahini będzie gotowe po ok. 10 minutach przerywanego mielenia.
4. Ostudzoną pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
UWAGA: sezamu nie wolno przypalić, będzie wówczas gorzki!
SMACZNEGO! :)