Za oknem plucha, więc dziś prosty i efektowny deser z chia. Te małe, bardzo popularne nasionka, to nic innego jak szałwia hiszpańska. Ponoć kto jada chia, ten bystry ma umysł, więc w zaparte próbuję. Deser z chia wygląda bardzo ładnie, a jest tak prosty, że zrobiłoby go czteroletnie dziecko - jeśli więc szukacie czegoś pięknego, co można by podać do obiadu, a Wasze kulinarne umiejętności kuleją, by nie powiedzieć że są na żenującym poziomie - trafiliście w sam raz.
Nasionka chia możecie kupić np w sklepie www.bulkpowders.pl, a po wpisaniu kodu BAZYLIOWY otrzymacie 20% rabatu na wszystkie zamówione produkty ( nie obejmuje tylko zestawów i białka serwatkowego WPC oraz WPI 90 - izolatu białka serwatki ). To co? Trzy, dwa, jeden i ... do dzieła!
DESER Z CHIA - PRZEPIS
Składniki:
Nasionka chia - dwie łyżki
Mleko - dowolne ( krowie, kokosowe, migdałowe ) 200 ml
Miód - łyżka
Granat - pestki z połowy owocu
1. Mleko posłodzić miodem, dobrze wymieszać.
2. Nasionka wsypać do naczynia.
3. Zalać osłodzonym mlekiem. Wymieszać.
4. Odstawić do lodówki na 15 minut.
5. Wyciągnąć deser i dobrze go zamieszać. ( NIE pomijajcie tego kroku, bo wyjdą nieapetyczne grudy )
6. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).
7. Na chwilę przed wyciągnięciem deseru, uszykować granat.
8. Wydłubać pestki z połowy owocu.
9. Pestki dodać do deseru, zamieszać.