Kochani w moim domu przygotowania do Świąt dobiegły już końca... :-) Wszystko gotowe, czekamy teraz niecierpliwie na jutrzejsze świąteczne śniadanie;-) A ja wraz z Najlepszymi Świątecznymi Życzeniami mam dla Was przepis na mazurek, który w tym roku będzie królował na naszym stole :-)
Składniki: Ciasto:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem z białej czekolady:
150 ml śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru pudru
Do dekoracji:
wiórki i kawałki kokosa
rodzynki
skórka pomarańczowa
Ciasto: mąkę przesiać, dodać pokrojone w małe kawałki masło, cukier puder, śmietanę i żółtko-całość zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Prostokątną formę, (może być też tortownica, lub forma do tarty), posmarować masłem i wysypać mąką. Następnie rozwałkować ciasto i dokładnie wylepić nim dno i brzegi formy.
Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotować krem: śmietankę podgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną w kostki czekoladę, pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, wsypać cukier puder i wiórki kokosowe-ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki żeby krem zgęstniał.
Na upieczony spód wyłożyć gęstniejący krem.
Mazurek udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".
Wszystkim Czytelnikom naszego bloga życzymy Zdrowych i Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Krem do tarty jest bardzo łatwy i błyskawiczny do przygotowania,...
Dla wszystkich poszukujących wielkanocnych inspiracji zbiór sprawdzonych przepisów :-)Wystarczy, że klikniesz w nazwę, a automatycznie zostaniesz przeniesiony/a do receptury.Od lewej: 1) Babka waniliowa2)Kajmak domowej roboty&nb...
Kokos to mój absolutny ulubieniec, a w połączeniu z gorzką czekoladą duet idealny. Uwielbiam małe przekąski i te domowe kuleczki podbiły moje serce. Nie wymagają pieczenia, są szybkie do przygotowania i wszyscy je kochają ; ) Pole...
Prosty i efektowny mazurek różany. Mam dla Was dwie propozycje jego podania jedna dla fanów mega słodkości, druga dla tych, którzy ze słodkim wolą raczej zachować umiar :) Krem do tego mazurka można przygotować na 2 sposoby: z białą []
P...
Świąteczne mazurki w kształcie jajek …z dżemem malinowym, białą czekoladą i pokruszonymi bezami. Pyszne! Składniki na, dwa jajka wysokości ok. 27 cm 250 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli Dodatkowo: 3/4 szklank...
Pączki przygotować np. według tego przepisu. Dekoracja: z białą czekoladą i prażonym kokosem - pół tabliczki białej czekolady z łyżką masła rozpuścić w kąpieli wodnej, polać pączki i obsypać uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Smacznego ...
WolnaKuchnia.pl - gotujemy w rytmie slow food i ćwiczymy tai chi.
Mazurek to tradycyjne ciasto w kuchni polskiej. Nie może go zabraknąć podczas Wielkanocy. Każdy przygotowuje go inaczej. Jedni na spodzie kruchym, inni na biszkoptowym lub makaronikowym. Można go przekładać lub pokrywać słodką masą. Możliwości jest spo...
Jeszcze jakiś czas temu powiedziałabym, że nie lubię mazurków. W moim domu nie było tradycji ich pieczenia. Jednak co roku na naszym stole gościł piękny mazurek. Kupny. Był prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. I tylko tyle. Każdy z tych mazurków by ta...