Gdy po pieczeniu ciast zostają mi białka to zazwyczaj zużywam je do zrobienia kokosanek... I tak, na blogu pojawiły się już przepisy na kokosanki tradycyjne i kakaowe...Tym razem upiekłam takie z dodatkiem płatków owsianych.U nas w domu taka wersja kokosanek bardzo wszystkim zasmakowała :-)
Składniki:(na około 25 sztuk)- 1/2 szkl. białek
- 2/3 szkl. cukru
- 170 g wiórków kokosowych
- 170 g płatków owsianych błyskawicznych
Białka ubić, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier, Gdy cukier całkowicie rozpuści się w białkach wsypać wiórki kokosowe, wymieszane z płatkami owsianymi i całość dokładnie, delikatnie wymieszać (mikserem na małych obrotach).
Masę odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki i układać je na blasze piekarnikowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w temp. 175 stopni C.
Upieczone kokosanki delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.