Dziś coś dla wielbicieli marcepanu... Słodkie, intensywne w smaku, kruche ciasteczka... Doskonałe:-)Przepis pochodzi z książki pt. "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.
Składniki:(na 40 sztuk)- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 130 g masy marcepanowej
- 90 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać do nich wszystkie pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Odrywać kawałki ciasta i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać je dłonią. Na każdym ciastku wyciskać widelcem wzorek kratki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 12-15 minut (aż ciasteczka się przyrumienią). Studzić na kratce.
Smacznego!