Dziś mam coś dla wielbicieli smaków śródziemnomorskich i domowego pieczywa...Chleb oliwkowy według przepisu Elizy Mórawskiej pochodzącego z jej książki "O chlebie".
Składniki:- 10 g świeżych drożdży
- 8 łyżek bardzo aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej chlebowej
- 300 ml wody
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
- pestki słonecznika lub trochę mąki (do posypania chleba)
Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać w misce i przełożyć do, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, keksówki. Przykryć ją ściereczką i zostawić na 3-6 godzin w temperaturze pokojowej, czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu.
Wyrośnięty chleb posypać mąką lub pestkami dyni.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C i wstawić do niego chleb. Ścianki piekarnika spryskać wodą.
Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30-40 minut, wierzch chleba powinien być złotobrązowy.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.