Sałatka cesarska, czyli nieco zmieniona sałatka Cezar. Jest grillowany kurczak, jest pieczywo, ale dodatki trochę mniej oczywiste. Sami zobaczcie.
Składniki:- pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz (według uznania)
- 1/2 opakowania mieszanki salat
- 1 pomidor
- 1/2 papryki
- garść kiełków
- 1 nieduża bagietka
- 1 dymka tylko zielona cześć
- oliwa
- kawałek sera cheddar
Na dressing:
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- kilka listków bazylii
Wszystkie składniki dressingu włóż do blendera i zmiksuj na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieść ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtocz w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryj mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbij tłuczkiem.
Natłuść patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzej. Smaż kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstaw na bok. Po wystygnięciu pokrój pierś w nieduże paski.
Bagietkę pokrój w kromki i ugriluj na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułóż liście sałat. Dodaj pokrojonego pomidora i paprykę. Ułóż kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skrop dressingiem. Na wierzchu ułóż kilka wiórków sera cheddar, możesz je zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Podawaj z bagietką. Smacznego!
Inspiracja: Jamie Oliver " 15 minut w kuchni"