Lubię taką typową, polską kuchnie,ale..jak dobrze wiecie jest ona często bardzo tłusta..Więc takie dania rzadko kiedy znajdziecie na moim stole.. Jakiś czas temu jadłam bigos,i tak sobie przypomniałam o kapuście,którą kiedyś robiła moja mama. Musiałam ją zrobić..ten smak 'chodził' za mną,noo tydzień albo i lepiej W końcu się doczekałam! Kupiłam kapustę i zrobiłam. Mmmm...pychaa !
Składniki:
- 2-3 kg kapusty kiszonej
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 kg mięsa mielonego
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
Kapustę dobrze wyciśnij i wypłucz. Po czym ugotuj dwa razy. Ugotowaną kapustę odstaw by ostygła. Wypłucz o wyciśnij a następnie posiekaj.
Do kapusty dodaj mięso mielone,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj. Cebulę drobno posiekaj.Z mąki i oleju przygotuj zasmażkę,dodaj cebulę i lekko podsmaż. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty i dokładnie przemieszaj. Kapustę przełóż do blaszki do pieczenia i piecz w 190 C przez ok 2 godziny.