Czy wspomniałam już,że lubię naleśniki? ;) Chyba tak. Uwielbiam !
Dzisiaj nieco inna propozycja. Będzie,to dosa,która pochodzi z Indii.
Nieco różni się od naszych naleśników..ale obiecuję,że jest równie dobra co te nasze,tradycyjne.
Z czym podawać dosę ?
Zależy co lubicie. Może być,to domowy dżem,jogurt,czatnej z cebuli,kokosowym,z sambarem (zupa) ja najczęściej podaję dosę z czatnejami.
Składniki:
- 100 g ryżu, najlepiej basmati
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Soczewicę i ryż przełóż do osobnych miseczek,zalej wodą i odstaw na całą noc.
Następnego dnia odlej wodę. Osobno zmiksuj soczewicę i ryż. Następnie przełóż ryż i soczewicę do miski i wymieszaj.
Dodaj jogurt,paprykę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto odstaw na ok. 4 godziny.
Patelnie wysmaruj olejem. Najlepiej używając do tego pędzelka, lub po prostu ręcznika papierowego.
Rozgrzej patelnie.
Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana zdejmij ją na chwilę z ognia i łyżką wazową nałóż ciasto. Najpierw ciasto nałóż na środek patelni, następnie okrągłymi ruchami rozprowadź ciasto na patelni.
Patelnie postaw ponownie na kuchence i smaż dose do zarumienienia się.
Dose smażymy tylko z jednej strony.