Bigosik,,,pyszny bo domowy,ale powiem Wam coś w tajemnicy,to był mój pierwszy w życiu bigos. Długo szukałam przepisu na ten idealny. W końcu postawiłam na sprawdzonego bloga,to nie pierwsza potrawa z bloga Marzeny ,którą wypróbowałam i jak zwykle się nie zawiodłam.
Wyszło pysznie !
Składniki:
- młoda kapusta
- kilka marchewek, najlepiej młodych
- 1/2 pęczka koperku
- ok. 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- sól i pieprz
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta chili
- 1 szklanka wody
Do garnka wrzucam pomidory. Dodaję wodę i pokrojone marchewki np. w plasterki, jak wolicie. Cebulę siekam w kostkę a pieczarki w plasterki. Razem chwilę podsmażam i dodaję do zawartości garnka. Dorzucam poszatkowaną kapustę i duszę. Na koniec bigos przyprawiam i dodaję posiekany koperek.
Bigos przygotowałam z połowy porcji. Do mojego bigosu dodałam również kiełbaskę.